GMC tarafından üretilen M-35 2,5 ton kamyon 2. Dünya Savaşı’nın en çok yönlü ve güçlü silahlarından biriydi. O kadar gerekli ve her yerdeydi ki ABD bu kamyonlardan 1 milyon tane üretti. M-35 kuvvetli, 4 çekişli bir platforma sahipti ve asker taşıyıcı, ambülans, makineli tüfek platformu, top çekici, çekici, kumanda birimi kamyonu, silah platformu, arama ışığı platformu olarak ve askeri alanda gerekli olan pek çok farklı şekilde kullanıldı
Almanlar, A noktasından B noktasına gitmek için atları ve tabanlarını kullanırken, müttfefiklerin her çeşit yüzeyde gerçek bir hareket özgürlüğü vardı ve Almanların birkaç günde katedebildiği mesafeyi birkaç saatte katediyorlardı.
Bu kamyonlardan tam 427.284 tanesi SSCB’lere hibe edildi. ABD’nin vereceği eski ve dandik tanklar yerine kamyonları aldılar ve böylece kendi fabrikalarında tank üretimine odaklanabildiler. Böylece savaşın en önemli konusu olan lojistik alanında Almanlara büyük bir üstünlük sağladılar. Almanlar bile bu kamyonları çok sevdi çünkü kendi Opel Blitz kamyonları 2 çekerliydi ve Rusya’da çamur, yolların olmaması ve kötü arazi koşulları yüzünden genellikle kullanışsızdı.
Literatürde Almanların bu kamyonlara ne kadar önem verdiği çok açıkça anlatılıyor ve Almanlar bu kamyonlardan yüzlerce, hatta binlercesin ele geçirdi. Savaş sırasında ikmal ve ekipmanları cepheye taşımak savaşı kimin kazanacağını belirler ve Almanlar hareket zorluğu yüzünden gerekli ekipmanın sadece %10’unu cepheye taşıyabiliyordu.
Ayrıca Almanlar olası bir geri çekilmede cephane ve ekipmanlarını taşıyamadıkları için düşmanın eline geçmemesi adına kendi cephane ve ekipmanlarını yok etmek zorunda kalıyordu.
Hiç şüphe yok ki bu kamyon savaşın en önemli silahıydı. Sonradan ABD başkanı olan ve 2. Dünya Savaşı’nda müttefiklerin başkomutanlığını yapan Dwight Eisenhower kendisine savaşı kazandıran silahın adı sorulduğunu “M-35 kamyon” cevabını verecekti.
Bir yanıt yazın